Dela nyhet
Lagkamraterna blir motståndare under junior-EM i Wien
29 mar 2023 0 kommentarer
I lördags stod de sida vid sida i Cahoots lagtröja när damerna slog B-K Eva. Nästa vecka står de pannben mot pannben i två olika landslagströjor på junior-EM i Wien. Hemsideredaktionen tog en pratstund med Maja Engberg, 17 år, som tävlar för Sverige och Olivia Lindén, 16 år, som tävlar för Island.
Även om de tävlat mot varandra tidigare i individuella tävlingar har de aldrig representerat olika lag. De är överens om att det känns konstigt när de tränar tillsammans två gånger i veckan.
- Ja, att vara på EM och vara konkurrenter är en helt annan sak, säger Maja.
- EM är ju en mycket större grej än vad det varit innan, fyller Olivia i.
Även om båda två anser sig vara den sämsta förloraren, konstaterar de att de trots allt inte är så bittra konkurrenter. Maja kan till och medge att hon inte skulle bli arg om Olivia skulle vinna över henne och Olivia håller med.
- Men det hade ju inte skadat att vinna, säger Maja skrattande.
Maja har två tidigare junior-EM i bagaget, Tilburg i Nederländerna 2021 och Wittelsheim i Frankrike 2022. På frågan vilka lärdomar hon tagit med sig säger hon att det är en helt annan miljö att komma till ett annat land och spela. Många nationer på samma ställe och många olika språk. Det är förstås bra att ha varit med om det tidigare. Man måste också vara beredd att det är en större press nere på banorna. Majas tips till Olivia som åker på sitt första mästerskap är:
- Go with the flow. Man lär sig mycket första gången man är med.
Olivia tänker att det kommer att bli tufft. Den största utmaningen är att alla som deltar är så duktiga. Hon är dock övertygad att det kommer att bli lärorikt.
Jag frågar Olivia om det var självklart för henne att tacka ja till att spela med Island.
- Nej, självklart vill jag inte säga att det var. Min första spontana tanke var att det var jättekul att få frågan, men samtidigt en stor utmaning att komma dit och inte känna någon. Jag behövde dock inte fundera jättelänge, säger hon och skrattar.
Att komma in i laget var inte så svårt berättar hon. Även om hon inte känner sig helt bekväm med att prata isländska så förstår hon allt som sägs.
- En av de andra tjejerna frågade om jag ville att hon pratade isländska eller engelska med mig, men jag svarade att de skulle prata isländska.
Samtalet går över till att handla om tjejernas bowlingbakgrund. Maja är mer eller mindre född i bowlinghallen. Storasyster Hanna Engberg har tidigare spelat med Cahoot och spelar nu med Team X-Calibur. Hon har också flera mästerskap bakom sig. Mamma Ulrika Engberg var med och tog upp Cahoot till Elitserien förra säsongen och pappa Marcus Engberg har coachat damlaget och spelar själv i BK 62. Olivia har ingen sådan familjebakgrund. Istället är det hon som är förebild för lillasyster Julia som också börjat bowla.
- Jag har väldigt mycket kunskap i familjen, och har fått en del kontakter genom Hanna som gör att jag kan lära mig en del nytt, säger Maja, men konstaterar också att det inte bara är fördelar.
- Man känner ju ganska mycket press också. Nu när vi ska till Wien till exempel så var det ju där Hanna hade sitt sista mästerskap och tog både guld och silver. Det är ju ganska stora skor att fylla.
Olivia håller med om att det förstås kan vara bra att ha så mycket kunskap i familjen, men konstaterar att hon tycker att hon fått väldigt mycket hjälp utifrån.
Trots bakgrunden var det inte självklart för Maja att det var bowling hon skulle satsa på.
- Nej, självklart har det inte varit. Jag höll på med dans ett tag och gjorde en liten paus i min bowlingkarriär. Men sen kände jag att det var bowlingen jag ville hålla på med och som jag tyckte var roligast.
Både Maja och Olivia är tränare för barn och yngre ungdomar och lägger utöver sin egen träning ett par timmar i veckan på det.
- Det sägs ju att man lär sig mycket själv av att lära ut, och jag tycker att det är jättekul att dela med mig av mina kunskaper, säger Maja. Olivia fyller i:
- Jag har kanske inte lika mycket bakgrundskunskap som Maja, men jag tror det är lärorikt både för mig och barnen.
Tittar man på en träning med de yngre förstår man snabbt att tjejerna är omtyckta av barnen och att de är viktiga förebilder.
- Man försöker ju vara en bra förebild. Jag är väl en ganska bra förebild när jag inte förlorat, skrattar Maja och fortsätter:
- Då kan jag vara ganska bitter.
Vilka råd vill tjejerna ge till andra ungdomar som vill satsa på bowlingen?
- Våga testa, har du en idé om hur du ska göra - testa, säger Maja.
- Var inte rädd för att göra fel, fyller Olivia i innan Maja fortsätter:
- Både jag och Olivia har varit nybörjare och haft våra toppar och dalar. Dalarna lär man sig alltid något av.
Vi avslutar samtalet med att återgå till stundande EM och jag ber tjejerna beskriva varandras styrkor på bowlingbanan.
- Maja är ganska jämn. Hon har inga jättelåga dalar utan hon spelar jämnt och bra, säger Olivia.
- När det går bra så går det jävligt bra. När hon hittar toppen, då är hon farlig, konstaterar Maja om Olivia.
Hur många klot ligger i klotväskan?
- Sex klot säger tjejerna i kör.
Vilket klot får absolut inte komma bort på vägen till Wien?
- Min Game Breaker 2, svarar Maja.
- Jag skulle nog säga Zen Master, säger Olivia.
Slutligen, vilket land kommer lyckas bäst i Wien.
- Sverige, säger Maja.
- Island, avslutar Olivia.
Kommentarer